degustacja

PRODUKTY BEZPOŚREDNIO OD ROLNIKA

Od przyszłego roku ma wejść ustawa pozwalająca sprzedawać rolnikom produkty uzyskane z własnych plonów bez rejestrowania działalności gospodarczej.

Fot. http://faktydlazdrowia.pl/pestycydy-na-co-dzien-12-najbardziej-toksycznych-warzyw-i-owocow/
Fot. http://faktydlazdrowia.pl/pestycydy-na-co-dzien-12-najbardziej-toksycznych-warzyw-i-owocow/

Ta ustawa zdaje się być bardzo korzystna dla rolników, jednak już mówi się o minusach. Mogą oni bowiem sprzedawać żywność przetworzoną tylko z produktów pochodzących z własnej uprawy. Co zatem z różnego rodzaju serami, do których potrzebne są zioła?: pieprz, sól, bazylia czy majeranek – doskonale wiemy, że rolnicy nie parają się ich uprawą.

Handlować będzie można w obrębie własnego gospodarstwa bądź też na targach niezadaszonych. Internetowa sprzedaż nie wchodzi w grę – nad czym ubolewa większość rolników, gdyż dzisiaj pozyskuje się klientów głównie za pomocą Internetu.

Ponadto sprzedawać będzie można niewielkie ilości przetworów – nie na skalę krajową, wymagającą zatrudnienia pracowników. Jak wiemy, do tej pory rolnicy sprzedawali jedynie plony bezpośrednio pochodzące z plantacji (jabłka, pomidory, ogórki, truskawki), dzięki ustawie podpisanej przez prezydenta w maju, po nowym roku handlować będą mogli surowcami przetworzonymi – czyli na przykład: sok z jabłek, dżemy z truskawek, kiszone ogórki, czy smalec lub miód. Nie będzie to podlegało opodatkowaniu, a rolnik nie będzie zmuszony do zarejestrowania własnej działalności gospodarczej. Mimo, iż dzisiejsze dyskonty zasypane są warzywami i owocami, każdy dobrze wie, że po prawdziwy smak owoców najlepiej udać się na bazar. W marketach znajdują się sztucznie hodowane i mało wartościowe owoce i warzywa. Dzisiejsza świadomość ludzka co do zdrowej żywności powoduje, że zaczynamy doceniać plony rolników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *